23-07-08

Taalracisme (deel 2)

Terwijl men in de Brusselse omgeving zevert over het al dan niet gebruiken van het Nederlands of het Frans, haarklieft over de kennis van de ene of de andere taal, zevert over het feit dat je al dan niet een bepaalde landstaal dient te kennen om te mogen bouwen (zie hier) was ik op onze nationale feestdag in de ardennen. Ik haalde natuurlijk mijn mooiste Frans boven (ter info: het is mijn tweede moedertaal) om wat te bestellen in een lokale eetgelegenheid in Durbuy. Onmiddellijk daarna ging de ober naar de tafel naast me, waar hij in zo goed als perfect Nederlands de klanten te woord stond. Ik dacht:"mja, dat is omdat het centjes opbrengt hé", maar toen ik even later door de straten liep en ook de inwoners Nederlandse toeristen te woord stonden in een keurig Nederlands, werd ik pas echt nieuwsgierig. Ik vroeg de inwoner waar hij dat Nederlands vandaan had. Hij antwoordde me "van op school, maar vooral van de buren en vrienden". Ja hoor er wonen blijkbaar veel meer Nederlandstaligen in de buurt dan je zou denken. En neen, ze hebben geen taalexamen moeten afleggen. Ze zijn er zelfs fier op. Dankzij deze "inwijkelingen" hebben zij hun talenkennis kunnen uitbreiden.

Ik zou hetzelfde verhaal kunnen doen over Franstaligen in Vlaanderen. Of het nu Gent, Oostende, Hasselt of Antwerpen is. Overal wonen er zo goed als eentalige Franstaligen.

Tja, indien het ver van Brussel zonder probleem kan, waarom dan niet bij ons? Waarom mogen we hier niet vrij bewegen en moeten we in ghetto's leven rondom Brussel? De Vlaamse Arrogantie? Het vermeende pachtrecht over 10.000.000 inwovers? Het feodale territorium principe? Of zijn het dezelfde Vlamingen die zich verzetten tegen de "bezette gebieden" in Israel, terwijl ze hetzelfde promoten en subsidiëren in de Brusselse omgeving?

Lang leve de slogan van Koekelberg, die de typische Brusselse mentaliteit vertegenwoordigt: "Koekelberg, waar iedereen zich thuis", in schril contrast met de rasistische en haatdragende slogen van een voorstad als Dilbeek (al hebben ze gelukkig niet het lef om het op de welkompagina van hun website te plaatsen), waar enkel Vlamingen thuis zijn. Een mooi staaltje van hypocrisie trouwens, want als het geld kan opbrengen, dan spreekt men plots wel Frans ;-)

Dit was weer mijn dagelijkse protie ergernis. Hebben jullie reacties, commentaren, opmerkingen... Zijn jullie het (on)eens? Meldt het gerus, via commentaar of mail (deze wordt zeker gepubliceert indien je je naam vermeldt. Zet er wel bij of deze naam al dan niet op de blog mag. Ik respecteer natuurlijk jullie privacy)

Salut, de kost en de wind van achteren.

 

08:11 Gepost door Eric DR. in Taalproblematiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dilbeek, koekelberg |  Facebook |

18-07-08

Taalracisme in "Groot-Brussel"

Recentelijk vertelde een collega me zijn verhaal. Hij had als Westvlaming een terrein gekocht in Overijse. Toen hij met zijn Franstalige vrouw een bouwvergunning ging aanvragen botste hij op een njet van de bevoegde instanties. Reden: "Uw echtgenoote spreekt geen Nederlands. Na een dikke zes maanden procederen heeft hij de vergunning uiteindelijk gekregen. Nu wonen ze in hun mooie huis.

Intussen heb ik nog meer van die verhalen gehoord. Dit is gewoon schandalig. Waar gaan we naartoe als men het elementaire rechten van de mens zo openlijk betreedt zonder ook maar enige vorm van sanctie. Stellen die gemeentebesturen zich dan boven de internationale wetgeving? Als ik morgen in Frankrijk, Spanje of Litouwen wil vestigen is er geen haan die kraait naar mijn taalgebruik, maar als ik wil verhuizen naar ... tja, enkele km. verderop... worden we geconfronteerd met puur racisme. Niet enkel tegen allochtonen (wat op zichzelf onaanvaardbaar is), maar tegen ons eigen zelve, "de goeie Belg".

Wie gaat hier durven tegen opkomen. Veel heil verwacht ik niet van Letermes, Dewevers en andere Dedeckers, die denken dat ze wijsheid in pacht hebben, maar eigelijk door pure populistische manipulatie type Vlaams Belang, de Vlaamsche burger overtuigen van het "onrecht van Brussel". Hoe gemakkelijk is het niet om mensen die (om begrijpelijke redenen) de Brusselse situatie niet kennen, te overtuigen dat "hun hoofdstad" ten onder gaat aan de Waalse invloed? Heeft Brussel dan ooit onder welke invloed dan ooit geleefd? Welke "rechten" hebben Vlamingen of Walen op Brussel?

Hopelijk zal het Trio dat nu werd aangesteld door zijn Majesteit tot de conclusie komen dat een volwaardig, uitgebeid Brussels gewest wel eens een oplossing zou kunnen zijn.

Hoop doet leven ;-)

08:46 Gepost door Eric DR. in Taalproblematiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: volwaardig gewest |  Facebook |