05-07-08

Rudy Demotte: 3 gelijkwaardige gewesten...

"Alleen een constructie die steunt op drie gelijkwaardige gewesten kan leiden tot een stabiel en volwassen institutioneel evenwicht", zei Waals Minister-President Rudy Demotte vorige week in Knack.

Dit lijkt me inderdaad een mooie insteek om de knoop, waarin Leterme vandaag zit, een beetje te ontwarren. Waarom Brussel niet een evenwaardige autonomie geven als het Waalse en Vlaamse gewest. Tenslotte hebben we toch een miljoen inwoners die over hun eigen aangelegenheden kunnen beslissen, zonder al te veel gemoei van noord en zuid. Brussel is geen condominium, geen gemeenschappelijk eigendom van Vlaanderen en Wallonië zegt de minister-president in hetzelfde artikel.

Ik zou echter nog wat verder gaan. Op een debat, georganiseerd door oa. Le Soir, een tijdje geleden, werd geopperd dat vele hoofdsteden (Londen, Parijs, NY, ... natuurlijk uitbreiden. Waarom zou dat ook niet met Brussel kunnen. Waarom de 19 gemeenten niet uitbreiden naar 20, 25, ... Dan kan je ineens ook de randgemeenten, met/zonder faciliteiten, BHV... mee in het grote Brusselse gewest opnemen, met 1000 Brussel als hoofdstad.

Het voordeel is dat Brussel reeds héél lang gewoon is om met minderheden, allochtonen, anderstaligen, ... en hun typische vereisten om te gaan. Wij hebben hier stukken meer ervaring in dan Vlaanderen of Wallonië, die de zogezegde Brusselse problematiek niet kennen.

Bovendien zou Brussel zich uitstrekken tot de taalgrens de Walen hebben dus geen reden meer om te vechten voor een "corridor" en de Vlamingen en Walen die in deze prachtige gemeenten wonen zitten met een volwaardig tweetalig Brussels statuut.

Wordt vervolgd....

Reacties zijn natuurlijk meer dan welkom.

Groetjes

 

13:59 Gepost door Eric DR. in Brussels Gewest | Permalink | Commentaren (2) | Tags: brussel, volwaardig gewest |  Facebook |