18-07-08

Taalracisme in "Groot-Brussel"

Recentelijk vertelde een collega me zijn verhaal. Hij had als Westvlaming een terrein gekocht in Overijse. Toen hij met zijn Franstalige vrouw een bouwvergunning ging aanvragen botste hij op een njet van de bevoegde instanties. Reden: "Uw echtgenoote spreekt geen Nederlands. Na een dikke zes maanden procederen heeft hij de vergunning uiteindelijk gekregen. Nu wonen ze in hun mooie huis.

Intussen heb ik nog meer van die verhalen gehoord. Dit is gewoon schandalig. Waar gaan we naartoe als men het elementaire rechten van de mens zo openlijk betreedt zonder ook maar enige vorm van sanctie. Stellen die gemeentebesturen zich dan boven de internationale wetgeving? Als ik morgen in Frankrijk, Spanje of Litouwen wil vestigen is er geen haan die kraait naar mijn taalgebruik, maar als ik wil verhuizen naar ... tja, enkele km. verderop... worden we geconfronteerd met puur racisme. Niet enkel tegen allochtonen (wat op zichzelf onaanvaardbaar is), maar tegen ons eigen zelve, "de goeie Belg".

Wie gaat hier durven tegen opkomen. Veel heil verwacht ik niet van Letermes, Dewevers en andere Dedeckers, die denken dat ze wijsheid in pacht hebben, maar eigelijk door pure populistische manipulatie type Vlaams Belang, de Vlaamsche burger overtuigen van het "onrecht van Brussel". Hoe gemakkelijk is het niet om mensen die (om begrijpelijke redenen) de Brusselse situatie niet kennen, te overtuigen dat "hun hoofdstad" ten onder gaat aan de Waalse invloed? Heeft Brussel dan ooit onder welke invloed dan ooit geleefd? Welke "rechten" hebben Vlamingen of Walen op Brussel?

Hopelijk zal het Trio dat nu werd aangesteld door zijn Majesteit tot de conclusie komen dat een volwaardig, uitgebeid Brussels gewest wel eens een oplossing zou kunnen zijn.

Hoop doet leven ;-)

08:46 Gepost door Eric DR. in Taalproblematiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: volwaardig gewest |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.