05-07-08

Rudy Demotte: 3 gelijkwaardige gewesten...

"Alleen een constructie die steunt op drie gelijkwaardige gewesten kan leiden tot een stabiel en volwassen institutioneel evenwicht", zei Waals Minister-President Rudy Demotte vorige week in Knack.

Dit lijkt me inderdaad een mooie insteek om de knoop, waarin Leterme vandaag zit, een beetje te ontwarren. Waarom Brussel niet een evenwaardige autonomie geven als het Waalse en Vlaamse gewest. Tenslotte hebben we toch een miljoen inwoners die over hun eigen aangelegenheden kunnen beslissen, zonder al te veel gemoei van noord en zuid. Brussel is geen condominium, geen gemeenschappelijk eigendom van Vlaanderen en Wallonië zegt de minister-president in hetzelfde artikel.

Ik zou echter nog wat verder gaan. Op een debat, georganiseerd door oa. Le Soir, een tijdje geleden, werd geopperd dat vele hoofdsteden (Londen, Parijs, NY, ... natuurlijk uitbreiden. Waarom zou dat ook niet met Brussel kunnen. Waarom de 19 gemeenten niet uitbreiden naar 20, 25, ... Dan kan je ineens ook de randgemeenten, met/zonder faciliteiten, BHV... mee in het grote Brusselse gewest opnemen, met 1000 Brussel als hoofdstad.

Het voordeel is dat Brussel reeds héél lang gewoon is om met minderheden, allochtonen, anderstaligen, ... en hun typische vereisten om te gaan. Wij hebben hier stukken meer ervaring in dan Vlaanderen of Wallonië, die de zogezegde Brusselse problematiek niet kennen.

Bovendien zou Brussel zich uitstrekken tot de taalgrens de Walen hebben dus geen reden meer om te vechten voor een "corridor" en de Vlamingen en Walen die in deze prachtige gemeenten wonen zitten met een volwaardig tweetalig Brussels statuut.

Wordt vervolgd....

Reacties zijn natuurlijk meer dan welkom.

Groetjes

 

13:59 Gepost door Eric DR. in Brussels Gewest | Permalink | Commentaren (2) | Tags: brussel, volwaardig gewest |  Facebook |

Commentaren

Hallo, Ik vind het in elk geval moedig dat je hier een forum opent om te praten over Brussel in het bijzonder en ons landje in het algemeen. Dat België al lang onbestuurbaar is geworden vindt enkel en alleen zijn oorzaak in het jarenlang aanpassen van de grondwet, staatshervormingen doorvoeren koste wat kost en steeds gepaard gaande met compromissen allerhande. Als je bovendien nog ziet hoe zowel vlaamse als waalse politici elkaar voortdurend naar het leven staan, verbaast het me niet dat er nooit een oprechte en eerlijke oplossing zal komen voor BHV. Politici hechten te veel belang aan hun postje en houden geen rekening met Jan met de pet. Wie heeft problemen met de Walen? Ikke niet, verre van... en wie ligt wakker van BHV? Weinigen denk ik, daar wringt het schoentje!!!

Gepost door: Joris | 09-07-08

Versmelting 4 gewesten From: encacaen@msn.com
To: blog@rudydemotte.be; sarah.vandecruys@cfwb.be
Subject: Belgisch Project versmelting 4 gewesten,
Date: Mon, 21 Sep 2009 20:24:46 +0200


Geachte,

Betreft unieke samenwerking project "versmelting van de 4 gewesten"

Als activistisch kunstenaar ben ik op zoek naar een samenwerking om een nieuw anti-geweld symbool te creëren in chocolade. De hand van Vlaanderen in chocolade bestaat reeds. Een kunstenaar uit Wallonië (Marcel Taton) heeft reeds interesse dit idee te ondersteunen en momenteel zoek ik nog een Brussels kunstenaar en een kunstenaar uit de Oost-kantons om een identieke creatie te maken van de Vlaamse hand maar met de symbolen van hun gewest.

Deze 4 chocoladen handen worden samengebracht te (chocoladestad??) om te versmelten onder een warmtebron naar een nieuwe creatie.
De nieuwe creatie zou bestaan uit de visie van de 4 gewestkunstenaars over een nieuw antigeweld symbool voor België in chocolade. Een mal van deze nieuwe creatie wordt gemaakt en onder de handen geplaatst ten einde de versmelting van de 4 gewesthanden op te vangen.
Hoe deze creatie van de kunstenaars over de versmelting van de 4 gewesten er zal uitzien? blijft voor ons allen tot het bereikte een spannend moment.

Alvast is mijn doelstelling een streven naar meer "Eenheid in onafhankelijkheid" voor een geweldloze toekomst.Wat ik bedoel met meer "Eenheid in onafhankelijkheid" is dat wij als 4 afzonderlijke entiteiten wel kunnen streven naar een beter evenwicht, een betere samenwerking met elkaar, versmelten en in elkaar overvloeien, het in elkaar overgaan van gemengde culturen tot één kunstwerk, dit is het eigenlijke proces. Laten wij alvast beginnen tegen alle vormen van geweld te zijn in onze samenleving. Het leven kan voor iedereen veel mooier zijn indien men zich losrukt van afhankelijk of onafhankelijkheid. Vandaar een streven naar een Belgisch symbool tegen alle vormen van geweld door een proces van versmelting van 4 entiteiten.


Indien er interresse zou bestaan in dit uniek project samen te werken, mag u altijd contact op nemen voor een verkennend gesprek. Een eventuele samenwerking of ander voorstel altijd welkom.
De peterschappen voor dit initiatief in Vlaanderen worden ondersteund door dhr Federaal-volksvertegenwoordiger Stefaan Van Hecke en dhr Federaal-volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. De peterschappen voor Wallonië, Brussel en de Oost-kantons staan nog open.

Met vriendelijke groeten Enca Caen,
Ambassadeur vredesgemeente Merelbeke.

Gepost door: Enca Caen | 21-09-09

De commentaren zijn gesloten.